Novembre 2010 Le CorteX dans le Journal Diari de Sabadell (Richard Monvoisin)

Richard Monvoisin, zetètica : «Només demano a les teràpies alternatives una estadística d´èxit o fracàs»

Va omplir l’auditori de l’Alliance Française en una xerrada que desmuntava teràpies alternatives, tècniques endivinatòries, bruixeries, ovnis i fenòmens sobrenaturals.

L’escèptic Richard Monvoisin, amb estudis de Física i Química, Filosofia i Didàctica de les Ciències, és co-fundador de l’Observatori de Zetètica de Grenoble i un dels màxim representants a França del moviment zetètic que aplica l’esperit crític a les suposades ciències paranormals.

De debò oferiu 200.000 euros al mag, bruixot o sanador que passi el filtre d’exigència científica del vostre Laboratori de Zetètica?
Ja no, però ho vem fer fins el 2005. Vem tenir un 200 candidats però ho vem deixar córrer perquè la majoria només venien pels diners.

Quin tipus de personatges es presentaven?

Gent que suposadament movia objectes sense tocar-los, que trobaven aigua o petroli sota terra, que veien àurees i energies…
Els va desemmascarar a tots?
La nostra intenció no és anar en contra de ningú. Nosaltres no acusem. Totes les investigacions es van fer en un bon ambient de col·laboració mútua.

A Estats Units ofereixen un milió de dòlars, diuen.

Sí James Randi ofereix un milió de dòlars a qui demostri que té poders sobrenaturals. Per ara no els ha pogut donar a ningú.

Somnis premonitoris, aparicions, fantasmes, curacions… tot és mentida?
Jo no dic això. Cal examinar cada cas amb una ment oberta i a la llum de la ciència. El meu somni és poder trobar algun dia un fenomen d’aquest tipus que funcioni de veritat.

Com investiga, per exemple, l’aparició d’un fantasma?
Els fantasmes són complicats perquè mai saps quant de temps has d’esperar. Jo he passat nits senceres a un cementiri sota la pluja esperant veure un fantasma i només he agafat un gran refredat. Però potser no he esperat el temps suficient. Científicament no puc concloure que no hi ha fantasma.
Gaires fantasmes per Grenoble?
 
Rumors molts. Però quan remontes els rumors fins a la font original tot s’esvaeix. Quan arribes al castell fantasmagòric resulta que va desaparèixer fa 500 anys o que el propietari cobra per fer visites de fantasmes.
Si els esperits no existeixen per què en parlen des dels aborígens australians fins a les llegendes centroeuropees, passant pels sioux de Nordamèrica i les tribus africanes?
Que la creença estigui molt estesa en la humanitat no vol dir que els esperits existeixen. Jo interpreto aquesta universalitat com la ignorància de coneixements científics.
Aplicar el mètode científic a fenòmens que no són científics no és com intentar mesurar amb wats el volum d’aigua d’una piscina?
Efectivament, per la meva àvia era molt evident que Déu intervenia en la seva vida i això no es cap fet científic.

I si no és científic no és cert?

Jo no dic això. Nosaltres, des del Laboratori de Zetètica només intervenim en els casos en què el mag o endevinador diu que la seva pràctica és científica.

Posi’m un exemple d’un guariment investigat per vostè.

La meva tieta tenia càncer, va fer sis mesos de quimioteràpia sense resultat. Va anar a un magnetitzador i li va anar bé. Per ella el magnetitzador era millor que la quimio. Però no ho va provar, per tant potser va ser la quimio que la va curar.

Tampoc es pot provar.

El cas es que la meva tieta va recaure, va refusar la quimio i ha acabat molt malament.

Per què no exigeix a la medicina el mateix grau de cientificisme?

Efectivament la quimio no és infalible, només té un 63% d’èxit, però ho sabem i aquesta informació és pública. Jo només vull que la gent estigui informada perquè pugui triar. Però les teràpies alternatives no tenen una estadística d’èxit o fracàs.

Passaria l’església catòlica el filtre del seu laboratori?

Només entrem en els cassos que ells diuen ser científics com en el Llençol Sant o el degoteig de sang de crucifixes. I cap del dos està provat.

Quin fenomen li agradaria demostrar?
Posats a triar… els extraterrestres.
Qüestió de temps
MILLENIUM

Juntament amb el director de l’Alliance Française que el va convidar, Sébastien Bauer, el «zetetista» Richard Monvoisin va arribar a Sabadell després d’enregistrar un debat del programa Mil·lenium que presenta Ramon Colom al Canal 33.
Tots dos van ser escollits entre altres experts per debatre sobre «La zetètica i l’esperit crític».

S’emetrà properament.